Zet je in voor KiKa en haal sponsorgeld op Zet je in voor KiKa en haal sponsorgeld op


Zet je in voor KiKa!

Haal sponsorgeld op voor onderzoek naar kinderkanker


Stichting Kinderen Kankervrij

Met jouw inzet wordt wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker gefinancierd om de genezingskans van 81% te verhogen naar 100%.

Alle specialisten zijn het erover eens: er kan nog veel meer winst geboekt worden. Door steeds betere behandelingen krijgen kinderen bovendien minder last van bijwerkingen en gevolgen hiervan. In de afgelopen jaren is al veel winst geboekt!

Bekijk onze sponsortips

Wat doet KiKa met het sponsorgeld?

Onderzoek naar genezing van kinderkanker
In 2002 is Stichting Kinderen Kankervrij opgericht om kinderen met kanker de kans te geven op genezing. Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. Op dit moment geneest 81% van alle kinderen met kanker, de doelstelling is om een genezingspercentage van 100% te behalen.

KiKa heeft tot nu toe 156,2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker. Dat kon dankzij grote én kleine donaties! Met dit hoge bedrag heeft KiKa inmiddels 235 onderzoeken kunnen financieren.
Verbetering van de kwaliteit van de behandeling
Afgerond onderzoek heeft ervoor gezorgd dat het aantal succesvolle behandelingen toeneemt en de genezingskans voor kanker bij kinderen groter wordt.

Door deze verbeteringen zijn er minder bijwerkingen tijdens de behandeling en verloopt het proces van de genezing prettiger.
Ondersteuning Máxima
Het Máxima in Utrecht is het grootste onderzoeks- en zorgcentrum in Europa voor kinderen met kanker. Hier is alles onder 1 dak: de beste zorg voor kinderen met kanker én onderzoek naar kinderkanker. KiKa is de grootste financier van het Máxima en heeft geholpen bij zowel de bouw als de inrichting.

In maart 2020 is de vierde verdieping van het Máxima ingericht en klaar voor gebruik. In 2018 was dit een nog lege verdieping omdat er niet voldoende geld was. 2 jaar later is het gelukt om deze ruimte in te richten, mede dankzij de groei in het aantal donaties.

Het aantal onderzoekers kan door de inrichting van de vierde verdieping verhoogd worden van 250 naar 400! Deze onderzoekers zijn opgedeeld in onderzoeksgroepen die grotendeels door KiKa worden betaald. Financieringsaanvragen die door wetenschapsgroepen worden ingediend bij KiKa worden beoordeeld door een Wetenschappelijke Raad. Zo zorgt KiKa ervoor dat alleen de allerbeste onderzoeken worden gefinancierd.
Vermindering van bijwerkingen na de behandeling
Artsen behandelen kinderkanker met medicijnen, operaties of bestralingen. Ook worden soms verschillende methoden gecombineerd. De uiteindelijke behandeling hangt af van de vorm van de kanker. De duur van zo’n behandeling varieert van enkele dagen tot jaren.

Helaas is er ook een keerzijde aan verschillende behandelingen. Veel medicijnen maken niet alleen de tumorcellen, maar ook de gezonde cellen kapot. Hierdoor kunnen er direct of op latere leeftijd orgaanbeschadigingen optreden. Voorbeelden hiervan zijn hartproblemen, groeistoornissen, onvruchtbaarheid of ontwikkeling van andere tumoren.

KiKa steunt daarom ook onderzoeken naar vermindering van bijwerkingen en effecten op latere leeftijd.
Voorlichting over kinderkanker
Met persoonlijke verhalen van kinderen met kanker en de vele ambassadeurs die KiKa rijk is vertellen ze iedereen wat kinderkanker inhoudt. Zo kunnen er onder andere ambassadeurs langs basisscholen gaan om de bovenbouw meer te vertellen over kinderkanker.

Samen met de juf of meester vertellen zij over welke impact het ziek zijn heeft en laten zij zien dat zieke kinderen niet aan alles meer mee kunnen doen.
Wat heeft KiKa tot nu toe bereikt?
KiKa heeft tot nu toe 156,2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker. Dankzij alle donaties, van kleine tot grote, is dit mogelijk gemaakt.

Tot en met 2022 zijn de donaties als volgt besteed:
  • 81,5 miljoen → Onderzoeksprojecten
  • 10,3 miljoen → Bouw en inrichting Máxima
  • 63,5 miljoen → Programmafinanciering Máxima
  • 0,9 miljoen → Voor voorlichting 
Disclaimer: Dit zijn de voorlopige cijfers. Over boekjaar 2022 heeft nog geen accountantscontrole plaatsgevonden

KiKa Stories

KiKa heeft de documentaireserie 'KiKa Stories' gelanceerd naar aanleiding van het 20 jarig bestaan. Hiermee wilt de stichting aandacht vragen voor haar missie: kinderen kankervrij. Twintig jaar geleden begon KiKa haar reis met als eindbestemming 100% genezing. Wat is er bereikt en hoe is het nu met enkele survivors, twintig jaar later? In een 8-delige documentaireserie neemt KiKa je mee. Bekijk de gehele documentaireserie via ons YouTube-kanaal.

Youtube-kanaal van Walk for KiKa 

Silvijn

Op 5 januari 2021 werd er bij Silvijn, destijds 15 maanden oud, Retinoblastoom geconstateerd. Dit is een zeldzame vorm van netvlieskanker die alleen bij kinderen onder de 4 jaar voorkomt. November vorig jaar zagen de ouders van Silvijn dat hij wat begon te loensen met zijn oog. Via het consultatiebureau en de huisarts zijn ze toen bij het VU ziekenhuis in Amsterdam terecht gekomen. Daar hebben ze gelijk een echo gemaakt en na onderzoek bleek Silvijn een tumor in zijn linkeroog te hebben. 

"Ik heb hem 's nachts wel honderd keer dood zien gaan in mijn dromen. Je denkt alleen maar kanker en dat staat voor je gevoel voor dood."

- moeder Marissa -

Jouw bijdrage heeft impact!


Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen